
VRBZO wil dat mensen zichzelf in veiligheid kunnen brengen. En dat ze ook anderen helpen die dat niet zelf kunnen. Dit betekent dat mensen zich bewust moeten zijn van de fysieke risico's in hun leefomgeving en zich hierop voorbereiden, voordat er een noodsituatie is. Als die noodsituatie dan ook echt komt, bijvoorbeeld een ongeval met gevaarlijke stoffen of een pandemie, kunnen zij zelf de risico’s afwegen en in actie komen.
Om aan te sluiten bij de behoefte aan communicatie van onze inwoners, hebben we daar onderzoek naar gedaan. We weten nu over welke risico’s uit het Regionale Risicoprofiel ze zich het meeste zorgen maken. We weten ook welke informatie ze nodig hebben. Dit hebben we afgewogen tegen de impact van de risico’s en de kans dat de risico’s zich voordoen. Zo bepaalden we de inzet van risicocommunicatie.
We kiezen ervoor om met risicocommunicatie eerst in te zetten op de algemene weerbaarheid. Dat wil zeggen dat we handelingsperspectieven geven, die passen bij een groot deel van de risico’s uit het Regionale Risicoprofiel.
Dat vullen we aan met handelingsperspectieven voor de 5 risico’s die het belangrijkste bleken voor inwoners en professionals:
Daarnaast sluiten we aan bij de landelijke aandacht voor het risico ‘pandemie’.
Dit jaar hebben we meerdere campagnes gevoerd om inwoners bewust te maken van de gevaren in hun leefomgeving en de schadelijke gevolgen daarvan. We hopen dat ze daardoor (brand)veiliger gedrag laten zien.
De gebruikers van Facebook die tijdens de campagne binnen 200 meter van het spoor verbleven, kregen een bericht van ons op hun tijdlijn. Zo bereikten we bewoners, studenten, werkenden en bezoekers van het gebied rondom het spoor.
De campagne kende 3 fases:
Deze campagne hielden we samen met Veiligheidsregio Brabant-Noord en de gemeenten aan het spoor.
Dat betekende dat mensen in Best, Boxtel, Cranendonck, Deurne, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Nuenen en Vught een bericht konden ontvangen.
De eerste resultaten zijn goed. Meer mensen dan gemiddeld bij een campagne op Facebook deden iets met onze berichten. In de 3e fase werd de video goed bekeken. De exacte aantallen en de conclusies die we daaruit kunnen trekken, gaan we begin 2022 met de gemeenten bespreken die deelnamen aan deze campagne.
Schoorsteenbrand is de meest voorkomende oorzaak van een woningbrand in onze regio. Regelmatig je schoorsteen laten vegen, is een belangrijke maatregel om brand in de schoorsteen te voorkomen.
Wij houden bij wanneer en waar we bij een schoorsteenbrand worden gealarmeerd. Zo weten we in welke gebieden de laatste 4 jaar de meeste schoorsteenbranden waren. De mensen die daar wonen hebben aan het begin van het stookseizoen een oproep gekregen om de schoorsteen regelmatig te laten vegen.
Bij brand ben je de eerste minuten op jezelf aangewezen. Hoe je dan het veiligste buiten komt moet je weten en liefst ook oefenen. Om dat te stimuleren is er een digitale oefening ontwikkeld.
Afgelopen jaar hebben we hier aandacht voor gevraagd in de gebieden waar we als brandweer minder snel aanwezig kunnen zijn. De bewoners hebben een kaart ontvangen om hen te attenderen op hun zelfredzaamheid. Daarbij bieden we de digitale oefening via een QR-code aan, zodat ze zelf eenvoudig kunnen testen of hun vluchtroute veilig is.
75% van de mensen met een elektrische fiets geeft aan zich zelden of nooit zorgen te maken over brand door deze fiets! Terwijl we landelijk zien dat het aantal branden bij mensen thuis door een fietsaccu stijgt.
Samen met Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, consumenten, fietsverkopers en belangenorganisaties hebben we onderzoek gedaan. We testten hoe we de meeste mensen konden stimuleren om de 10 tips voor het (brand)veilig opladen van elektrische fietsen te lezen.
Mensen klikten vaker op de tips als ze dachten dat ze schade en verlies konden voorkomen.
Op basis daarvan is de website www.iklaadaccuraat.nl verder ontwikkeld. Komend jaar gaan we hier extra aandacht voor vragen.