
Op maandag 20 april begon in het natuurgebied De Deurnese Peel een natuurbrand.
Onder andere vliegvuur en zeer lastige weersomstandigheden bemoeilijkten de bestrijding van de brand. Ondanks de inzet van 800 brandweerlieden, met ondersteuning van onder andere defensie met meerdere blushelikopters, is uiteindelijk ruim 700 hectare natuurgebied afgebrand.
Pas na drie dagen was de brand onder controle. Het nablussen, vooral van het smeulend veen, heeft nog meerdere weken geduurd. Hiermee staat de Peelbrand te boek als de grootste natuurbrand in Nederland van de laatste decennia.
Na de brand is in overleg tussen Provincie Noord-Brabant, gemeente Deurne en VRBZO besloten om drie onderzoeken uit te laten voeren:
De rapportages van de onderzoeken zijn op 19 november aan de opdrachtgevers gepresenteerd en aangeboden. Nederland zal zich, mede gelet op de klimaatverandering, moeten voorbereiden op een groter natuurbrandrisico. Daarbij wordt benadrukt dat dit enkel kan als de betrokken partijen beter met elkaar samenwerken. Zowel in de voorbereiding op, als tijdens een dergelijke brand.
Specifiek voor de Deurnese Peel zullen de aanbevelingen, in samenspraak met Staatsbosbeheer en gemeente Deurne, vertaald worden naar een preventieplan. De aanbeveling om op landelijk niveau te innoveren op het gebied van natuurbrandbestrijding wordt overgenomen en de prioritering van brandveiligheid bij de inrichting en het beheer van de natuur komt op de landelijke agenda.
Het jaar 2020 was een bijzonder jaar voor alle brandweermensen in de regio Zuidoost-Brabant. Door de coronacrisis veranderde telkens regels en inzichten, waardoor het waarborgen van de uitruk continu onze aandacht nodig had.
Niet alleen grote inzetten hebben indruk gemaakt, maar juist ook de vele kleinere incidenten. Onze hulpverleners werden geconfronteerd met het menselijk leed tijdens reanimaties, woningbranden of ongevallen met soms tragische afloop. De buitengewone omstandigheden vanwege corona maken dat de vaak toch al heftige inzetten nog een extra lading kregen. Het met elkaar verwerken van deze inzetten is ook bijzonder, want elkaar steunen op afstand is lastiger dan iemand een bemoedigende hand op de schouder leggen.
Ondanks de beperkingen door de coronamaatregelen ging de hulpverlening gewoon door. Vooral de reanimatietaak was in het begin best spannend. Kan en mag je iemand reanimeren? Hoe groot is de kans op besmetting voor jezelf? Dilemma’s met veel impact op de brandweercollega’s.
Bij de zeer grote brand in een logistiek centrum in Hapert ging het totale complex van 13.000 vierkante meter verloren. Ook een redvoertuig ging verloren en er raakten drie brandweerploegen in nood. Door de enorme inzet van de vele opgeroepen teams waren er gelukkig geen gewonden te betreuren. Ook konden we overslag naar belendende percelen voorkomen. Uniek daarbij was de inzet van drie crashtenders van vliegbasis Eindhoven.
Het jaar 2020 stond vooral in het teken van corona. Heeft dit invloed gehad op de inzetten van de brandweer? We hebben de cijfers over de afgelopen 5 jaar bekeken en vergeleken. Op basis daarvan kunnen we het volgende concluderen:
Opvallend voor 2020: vooral in de maanden april en mei waren er meer natuurbranden dan andere jaren. Dit werd veroorzaakt door de langdurige droogte in combinatie met wind.
De aanpassing van de Drinkwaterwet zorgt ervoor dat het waterleidingnet de komende jaren verandert. Er komen dunnere waterleidingen en minder brandkranen. Dat betekent voor de brandweer een verminderde bluswaterdekking. Het afgelopen jaar hebben we concrete stappen gezet om ons daarop voor te bereiden.